dialecture

Το κατάπτυστο ψευτοντοκυμαντέρ του Σκαι

Εκτος απ´ τα εμετικά ψέμματα που περιέχει σε εκπληκτικές ποσότητες αν αναλογιστεί κανείς οτι κρατάει λιγότερο από μια ώρα το επεισόδιο, τις τραγικές ανακρίβειες όσον αφορά τις ψευτοιστορικές αναλύσεις, τις γελειοδέστερες απλουστεύσεις που έχουν ποτέ προφερθεί από στόμα δημοσιογράφου, υπάρχει και κάτι χειρότερο : το ύφος.

Το ύφος της «εκπομπής» όπως ονομάζεται αυτό το τηλεοπτικό έκτρωμα είναι ό,τι πιο ελεϊνό έχει τύχει να παρουσιαστεί στο ελλαδίτικο ευρωενωσιακό μικροαστικό κοινό.

Θα πρέπει βέβαια κάποιος να έχει μελετήσει σοβαρά όχι μόνο Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, των Ισλαμικών χαλιφάτων, των Μογγολικών κατακτήσεων, της Φραγγικής επικράτησης επί των δυτικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και γενικά Ιστορία των λαών, των πολιτισμών, των θρησκειών και των κρατών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη που ενσωματώθηκαν στην κεντρική εξουσία του οθωμανικού σουλτανάτου και έπειτα Χαλιφάτου (δηλαδη του 1/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου, μεγάλου μέρους της Ασίας αλλά, κυριότερο, 2/3 της Αφρικής), αλλά κυρίως θα πρέπει να έχει κατανοήσει το πνεύμα της συστηματικής κριτικής ανάλυσης που περιέχεται στο βιβλίο Orientalism του Edward Said, για να καταλάβει την αβυσσαλέα αντιεπιστημονική καταβαράθρωση που επιχειρείται να προκληθεί στο ήδη κατά πολύ και συστηματικά αποπροσανατολισμένο μυαλό των υποψηφίων τηλεθεατών της «εκπομπής» 1821.

Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για το ελληνικό κοινό που σαν εθελούσιο θύμα μιας ακόμη στρώσης βρεττανικής προπαγάνδας θα απορροφήσει σαν ηλεκτρική σκούπα, τα σκουπίδια που οι κκ. Βερέμης κτλ. θα του παρουσιάσουν σαν την ‘νέα’ ιστορική αλήθεια, αυτήν που τώρα πρέπει να πιστεύει εάν θέλει να εκταμιεύονται οι επόμενες δανειακές δόσεις, που θα συντηρούν εν ζωή το ετοιμοθάνατο ρατσιστικό, εθνικιστικό μέχρι αηδίας, κρατίδιο των Αθηνών.

Και ας μην νομίζει ο όποιος έχει ακόμη το θάρρος να αμφιβάλλει για τα προπαγανδιστικά ψέματα της τηλεόρασης ότι ήταν αδύνατον να φτιαχτεί ένα τίμιο εκλαϊκευτικού περιεχομένου τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ όπου με επιστημονικά επιχειρήματα θα αναιρούνταν οι εκτρωματικές φασιστοειδείς αλλοιώσεις της Ιστορίας αυτού του τόπου, του τύπου «τουρκοκρατία», «κρυφό σχολειό» κτλ.

Δύσκολο, ναι, αδύνατο, όχι.

Δύσκολο θα ήταν όχι μόνο γιατί θα δυσαρεστούσε τους καπιταλιστές της Δύσης αφού θα έβλαπτε τα συμφεροντά τους. Αλλά γιατί η ανύπαρκτη παιδεία, η κούφια Δημόσια Εκπαίδευση, η ασύληπτης έκτασης προχειρότητα των ελληνικών ιστορικών μελετών, με σπάνιες φωτεινές εξαιρέσεις ασφαλώς, και η παντελής έλλειψη έγκυρων επιστημονικών μεταφράσεων βασικής βιβλιογραφίας στα νέα ελληνικά, συνδυασμένη με την πνευματική καθίζηση του ελληνικού αριστερού πολιτικού κατεστημένου και την νοητική αποσάρθρωση όλων σχεδόν των λαικών προοδευτικών στρωμάτων, απογόνων των οικογενειών των ηρωικών ανταρτών της κατοχής, που τόσο τραγικά θυσιάστηκαν στο βωμό των βρεττανο-γαλλο-αμερικανικών μονοπολιακών συμφερόντων.

Όμως αν και “ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο”, εδώ για χάριν του ύφους όλα χαραμίστηκαν. Κύριος στόχος απ´ό,τι φαίνεται προς το παρόν είναι να εκθεμελιωθεί εκ βάρθρων το λίγο που έχει απομείνει στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων και που έχει σχέση με την άμεση αντίληψη της ιστορικής Αλήθειας. Αυτή η άμεση επαφή που τόσο πολύ στηρίζεται στις λαικές παραδόσεις, στις μαρτυρίες για το “τί έγινε τότε” και γιατί, πρέπει τώρα να εκλείψει.

Θα «μάθουν» λοιπόν πάλι απο την αρχή οι ιθαγενείς της καταχρεωμένης ελλαδίτσας την Ιστορία τους. Η διδαχή όμως αυτή τη φορά θα τους παρασχεθεί κινηματογραφικά, φουλ κολορ, και με τη βοήθεια όχι πια απλών ιστορικών έστω και πανεπιστημιακών δασκάλων αλλά «ιστορικών συμβούλων» και συντεταγμένων επαγγελαματιών του τηλε-κινηματογραφικού ήθους και ύφους. Αυτό είναι που λέμε ‘υπερπαραγωγή’.

Οι σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, μακιγιέρ, κτλ με τη βοήθεια των «συμβούλων» θα κατασκευάσουν ένα θέαμα όπου θα μεταφέρεται επί σκηνής ό,τι από την ιστορική α-λήθεια άντεξε μετά απο 190 χρόνια άθλιας δυτικόφερτης προπαγάνδας. Εκεί πάνω στη σκηνή θα ξεπλυθούν μια για πάντα τα σημάδια της αντίστασης στην Δυτική αποικιοκρατία και η Οθωμανική πατρίδα των Ρωμηών θα ξεφτιλιστεί σε μια ξένη κυριαρχία αλλά «καλή».

Όλες οι επιστημονικές κατηγορίες θα ανακατευτούν και θα αλλοιωθούν σαν σε μιλκ σέϊκ, τα διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα πορίσματα αντιπάλων ιστορικών σχολών θα αναμιχθούν σαν σε χυλό, όλα τα κατά μέρος σωστά ερευνητικά στοιχεία μελέτης μιας υπερπολύπλοκης ιστορικής πορείας θα πολτοποιηθούν για να παραχθεί το ανακυκλωμένο -και ανακυκλώσιμο – ηλεκτρονικό χαρτί πανω στο οποίο θα προβάλλονται εφεξής τα ενίοτε φωσφορίζοντα «δημοσιογραφικά» ψευτοιστορικά κλισέ.

Όλα αυτά όμως δεν θα αρκούσαν και πάλι να αποκόψουν τους λαούς της αποικίας που βαφτίστηκε Ελλάδα από την έπαφή τους με την αυθεντική ιστορική μνήμη που διατηρούν κάπως ακόμη – σαν φλόγα λυχναριού που τρεμοπαίζει σε μανιασμένη θύελλα.

Κάτι νέο πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Κάτι που έχει αποδειχθεί ήδη αποτελεσματικό και τώρα μέσω της τηλε-κινηματογραφικής εικόνας θα προσλάβει την ένταση ενός θανητηφόρου ηλεκτροσόκ για όσους το υποστούν, και οι περίεργοι δεν θα λείψουν για να μεταβληθούν σε υποκείμενα μιας γενικευμένης πλύσης εγκεφάλου :

Το κόνσεπτ του Ανατολισμού.

Advertisements

1 Comment »

  1. Δε βρίσκω λόγια να σας ευχαριστήσω για το κατέβασμα της ΙΕΕ.Σας σφίγγω το χέρι για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!

    Comment by Γιάννης — March 19, 2011 @ 9:55 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: